Sport · August 15, 2022

VERBETER UW FITNESS MET DE FARTLEK TRAININGSMETHODE

Fartlek hardlopen is gratis en creatief, waardoor je snel of langzaam kunt rennen, afhankelijk van je stemming en omgeving. De timing, duur en intensiteit van de run zijn niet gepland.

Traditioneel fartlek-lopen is continu en ongestructureerd, waarbij oriëntatiepunten en terrein als inspiratiebron worden gebruikt. Een fartlek-run kan bestaan ​​uit snel rennen op een heuvel of korte sprints tussen lantaarnpalen.

Spelen met snelheid met behulp van de fartlek-trainingsmethode is een leuke manier om zowel aerobe als anaerobe energiesystemen te ontwikkelen en de prestaties te verbeteren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN FARTLEK TRAINING?
Hardlopen met de fartlek-trainingsmethode vereist constante aanpassing aan terrein en tempo. Dit brengt meerdere fysiologische en psychologische voordelen met zich mee die verder gaan dan alleen duurlopen.

VOORDELEN FARTLEK TRAINING:
Veel plezier: Fartlek “speelt” letterlijk met snelheid. De vrijheid en creativiteit om je eigen tempo te kiezen geeft voldoening en motivatie.

Climb Every Mountain: natuurlijke hellingen en dalingen opnemen als onderdeel van een fartlek-run is een geweldige manier om intensiteit aan je training toe te voegen. Bij bergop en bergaf rennen worden meer spiervezels gerekruteerd en worden verschillende spieren gebruikt.

Sneller worden: Speedwork ontwikkelt de metabole routes en spieren die nodig zijn om sneller te rennen. Neem sprints op in je snelheidsspel voor maximaal effect.

Kracht en prestaties: Fartlek-hardlopen veroorzaakt een trainingseffect dat vergelijkbaar is met sprintintervallen. De stimulans van snel hardlopen met hoge intensiteit verbetert de aerobe capaciteit en het uithoudingsvermogen van de spieren.

Ninja-vaardigheden: leren omgaan met veranderingen in tempo, terrein en hellingshoek helpt bij het ontwikkelen van coördinatie en balans, wat, in combinatie met versterkte spieren en bindweefsel, blessures helpt voorkomen.

Racetactieken: Aanpassen aan stemming en omgeving met fartlek-training is een geweldige manier om een ​​racedagstrategie te ontwikkelen. Leer wanneer je harder moet duwen en wanneer je moet vertragen. Net als bij racen, zijn er geen pauzes in fartlek hardlopen!