Sport · June 15, 2022

7 OEFENINGEN OM ILIOTIBIAL BAND SYNDROOM (ITBS) OF IT-BAND SYNDROOM TE BEHANDELEN

WAT IS HET BANDSYNDROOM EN HOE ONTWIKKELT HET?
Het probleem van het iliotibiale bandsyndroom (ITBS), vaak gewoon IT-bandsyndroom genoemd, treedt op wanneer de iliotibiale band (IT-band), die langs de buitenkant van de dij loopt, tegen het kniegewricht wrijft.

Als je rent, buig en strek je constant je kniegewricht. Als uw been iets naar binnen is gedraaid vanwege een onjuiste vorm, treedt wrijven op. Deze wrijving kan leiden tot verstrakking of ontsteking van de fascia van de IT-band. Dit verklaart waarom het IT-bandsyndroom, soms ook wel genoemd onder de brede term ‘runner’s knee’, begint als een doffe pijn, maar na verloop van tijd overgaat in een stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Dit kan eenvoudige dingen zoals traplopen of zelfs lopen erg pijnlijk maken. Het kan ook een snel einde maken aan je hardlooptraining.

De term runner’s knee is een brede term en kan daarom ook worden aangeduid als patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS). Dit laatste is eigenlijk iets anders dan het bovengenoemde IT Band syndroom: PFPS beschrijft pijn aan de voorkant van de knie en rondom de patella of knieschijf.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN HET IT-BAND-SYNDROOM?
Onjuiste hardlooptechniek en versleten schoenen zijn niet de enige oorzaken van het IT-bandsyndroom. Een gebrek aan kracht in de stabiliserende spieren van de voet, knie en heupen kan ook tot deze blessure leiden. De zwakke spieren kunnen niet de nodige stabiliteit bieden tijdens het eerste contact en de start. Regelmatige cross-training kan helpen onevenwichtigheden te voorkomen en een overbelastingsblessure te voorkomen: Probeer het Running Strong-trainingsplan in de adidas Training-app om je hardlopen te verbeteren.